15 października 2013

Matka na słodko

Autor: Matka Browar o 21:26
Miało być kulinarnie i będzie :D
Od soboty każdego popołudnia przybywają do nas goście, którzy chcą poznać naszego najnowszego domownika. A Matka wzorem swojej Guru macierzyństwa - Karoliny - lubi gościom podać coś swojego, słodkiego - domowe wypieki :) Bo już tu kiedyś Matka napomknęła, że w wypiekach czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie, natomiast przy garach bryluje u nas P.

Dzieci zsynchronizowały się z drzemkami, w niedziele piekła więc Matka Fajnodomową szarlotkę. Ciasto to już od wielu lat często gości na naszym stole i jest dobrze znane większości znajomych :) Jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania i przede wszystkim boskie! Jakby to ujął Alejandro - Crashing Bubs!
Oto przepis:


 FAJNODOMOWA SZARLOTKA



Składniki:

3 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1 kostka margaryny (250g)
mały cukier waniliowy (16g)
mały proszek do pieczenia (16g)
5 żółtek, 1 - 1 i 1/2 kg jabłek




1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć. Posłodzić w zależności od własnego smaku i gatunku jabłek.

2. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.

3. Wszystkie składniki wrzucić do miski i ścisnąć kilka razy. Nie mieszać dokładnie. Ciasto konsystencją ma przypominać kruszonkę


4. Tortownicę lub średnią blachę wysmarować margaryną lub masłem.

5. Wysypać połowę ciasta.

6. Wyłożyć jabłka (mogą być jeszcze ciepłe).


7. Na jabłka wysypać resztę ciasta.
8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 1 godzinę.
9. Wyjąć,pozostawić do ostudzenia, konsumować.


A w poniedziałek piekła Matka ciasteczka owsiane, zapożyczone od wspomnianej wyżej Guru, <- KLIK. Równie łatwe i równie pyszne - a przede wszystkim zdrowe :) Może je jeść i matka karmiąca i 1,5 roczny berbeć :)


Przepis:



CIASTECZKA OWSIANE



Składniki i sposób wykonania:

Do blaszanej miski wrzucić:
- 11 deko masła
- ¾ szklanki cukru
- trochę esencji waniliowej lub łyżeczkę cukru waniliowego
- 1 jajko
Utrzeć wszystko mikserem.



 Następnie dosypać do masy:
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklankę mąki
- 1,5 szklanki otrębów owsianych lub płatków owsianych (z otrębami wychodzą delikatniejsze, jestem zwolenniczką tej wersji :) )
- ¾ szklanki żurawiny suszonej (lub rodzynek)
- ½ szklanki utłuczonych orzechów lub innych bakalii (jeśli z tego rezygnujemy, trzeba dać pół szklanki więcej płatków/otrębów owsianych)




Wymieszać wszystko, formować okrągłe niewielkie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać, że ciastka rosną w piekarniku, więc dobrze jest zostawić spore odstępy między nimi.

Piec ok. 10-12 min. W temp. 190 stopni C.



Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. No właśnie! Lubię takie wpisy, zawsze mogę zaglądnąć i zgapić, jak mi weny braknie, fajowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :D Hihihi, u Ciebie przepisy rymem - to byłoby coś ;)

      Usuń
  2. :-* owsiane piękne:) a szkoda, że szarlotki nie ma zdjęcia w środku bo bym już wzrokiem ją zjadła:) całusy i cieszę się, że maluchom udaję się spać w tym samym momencie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja Cię podziwiam, Matko Browar! Masz tyle siły z dwójką dzieci, żeby to robić! Piec! Na spacery chodzić!
    Mam nadzieję, że też tak będę!
    A ciasteczka to ja sobie zgapię, jak mogę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie że będziesz, bo dlaczegóż by nie :D
      Zgapiaj zgapiaj i smacznego :P

      Usuń
  4. Fajnodomowa szarlotka :)) wspanialy przepis od Pivkovej, nazwany przeze mnie i pieczony przez wiele Fajnodomowianek :)) niezapomniane wspomnienia i smak - smashing boobsss!! :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam mniam :) Pamiętasz nasze pieczenie na 2 blachy? :D A do tego gin&tonic :) To były czasy!

      Usuń
  5. ehh te ciasteczka owsiane, które spaliłam :D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. oj ta szarlotka mi chodzi po głowie :D faktycznie prosty przepis :) bo raczej pieczenie nie należy do moich talentów ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten jest na prawdę banalny - najwięcej roboty to z obieraniem i tarciem jabłek ;) Wypróbuj - chyba nie może się nie udać ;)

      Usuń
  7. Ania super ten Twój blog , śledzę w miarę wolnego czasu, ale teraz się muszę wpisać, bo mimo, ze nigdy nie dzieliłyśmy się przepisami na szarlotkę, to mój rózni się jednym zółtkiem mniej i dwiema łyżkami śmietany. Wnioskuję więc, że Szarlotka musi być pyszna :)
    Do zobaczenia na placu zabaw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia, cieszę się że blog się podoba :) No i wygląda na to, że mamy po prostu patent na najlepsze szarlotki :D

      Usuń
  8. wygląda wszystko przepysznie:) chyba spróbuję ten przepis na ciasteczka owsiane, bo kocham takie zdrowsze słodkości. ostatnio robiłam ciasteczka mussli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam - są przepyszne i chce się je zjeść wszystkie :)

      Usuń
  9. Kurdę, aż mi się czegoś słodkiego zachcialo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba wiem co będzie na weekend do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, zjadłabym wszystko! A potem znowu bym marudziła że d*pa rośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, owsiane zdrowe i dbają o nasze jelitka ;) Bo płatki owsiane działają jak miotełka i wymiatają z jelit to, co niepotrzebnie w nich zalega - lekkość murowana :) A żurawina dba o nasz pęcherz - samo zdrowie :)

      Usuń
  12. Ooo ciasteczka owsiane mi się teraz "kręcą w brzuszku"- zgapię przepis w weekend :]

    OdpowiedzUsuń
  13. Szarlotka potwierdzam, jak zwykle "kreszing bubs" :-P To pisałem ja: Alejandro 8-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi ;) Witajże Alejandro w moich skromnych progach :)

      Usuń
  14. o matko, poczułam nagły przypływ śliny, jak zobaczyłam te owsiane cuda... chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że zechciałaś/eś się wypowiedzieć :)

 

Matka Browar w Niemczech Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez